Spune adio trecutului! 25 de ganduri pretioase rostite de Osho

Îmi face mare plăcere să împart cu voi gândurile care mă inspiră sau care mă fac să devin mult mai conștientă de mine și de existența mea. De data aceasta, voi vorbi despre cartea „Trăiește în felul tău” de Osho. Dacă sunteți familiarizați cu autorul, știți deja că este unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali ai sec. XX și în această carte abordează tema tranformării de sine.

Abia am citit primul capitol, denumit clar Spune La Revedere Trecutului, dar am adunat suficiente idei care m-au deșteptat și mi-au oferit o confirmare că, de fapt, noi, oamenii, avem în noi răspunsurile pe care le căutăm, doar că adesea suntem manipulați să ne îndoim de noi înșine, să adoptăm prejudecăți, credințe și convingeri străine.

Despre omul liber, care nu-și setează filtre, nu caută după parametri, omul care nu trăiește prin idei fixe, ci se adaptează vieții, nu acționează ca să impresioneze și nici ca să riposteze, omul care este mereu recunoscător și își trăiește viața implicat și minunat de însăși existența sa – despre acesta Osho vorbește sub termenul de Om Rebel. Ca să ajungi să trăiești în felul tău, liber, trebuie să renunți la trecut, să nu te agăți de ceea ce deja știi, ca să fii mereu gata să înțelegi ceva nou.

Iată o selecție dintre cele mai sugestive fraze ale acestui capitol:

1. Revoluție înseamnă să te lupți cu trecutul. Rebeliune înseamnă să meditezi pentru viitor.

2. Iubirea lor (a rebelilor) nu poate eșua – iubirea nu eșuează niciodată.

3. Prietenii poți să ți-i alegi fără să stai prea mult să cântărești, dar dușmanii trebuie aleși cu mare atenție, fiindcă ei îți vor schimba caracterul.

4. Cu cât e noaptea mai neagră, cu atât e dimineața mai aproape, iar câțiva au găsit deja zorii.

5. Persoana rebelă nu reacționează, ea doar acționează.

6. Un singur da e mult mai puternic decât o mie de nu-uri. Nu-ul este gol.

7. Libertatea ta e absolută și e cea mai mare valoare a ta.

8. Violența e o violare atât a vieții cât și a conștiinței, e distructivă.

9. Rebelul este creator.

10. Rebelul va fi gata să moară, dar nu va fi gata să omoare.

11 Dumnezeu înseamnă pur și simplu existența, ceea ce există. Viața e sinonimă cu Dumnezeu, universul e sinonim cu Dumnezeu.

12. Contribuția ta față de existență trebuie izvorâtă din recunoștința că ești deja în Dumnezeu.

13. Rugăciunea e autentică doar atunci când se naște din recunoștință. (și nu din dorință)

14. Vreau să fiți cu toții creativi, nu vreau să vă închideți în mănăstiri, vreau să trăiți în lume și să trăiți plenar, să trăiți viața în întreaga ei diversitate.

15. Cu cât ești mai talentat, cu cât mai veritabilă e inteligența ta, cu atât e mai mică posibilitatea de a fi apreciat cu ușurință.

16. Există oameni care spun doar ceea ce vor alții să audă. Oamenii aceștia vor deveni cunoscuți, apreciați, respectați, dar ei râmân oameni mediocri.

17. Binele și răul nu sunt lucruri. Ele se schimbă. Ceea ce e bine astăzi s-ar putea ca mâine să nu mai fie.

18. O persoană cu adevărat conștientă se schimbă împreună cu viața.

19. Suferi din cauza incertitudinii, dar incertitudinea este natura vieții. Certitudinea face parte din moarte.

20. Nu e nevoie să faci nimic ca să fi valoros – ești deja valoros. Dacă n-ai fi fost astfel, nu te-ai mai fi aflat aici. Dumnezeu ți-a dat naștere, te-a creat, ceea ce înseamnă că a văzut ceva valoros în tine.

21. Societatea te face să te simți lipsit de valoare, pentru că numai așa te poate exploata.

22. Indiferent ce faci, fă acel lucru cu bucurie. Fii prezent cu toată inteligența ta, ce-l faci fii meditativ în timp ce-l faci.

23. Dumnezeu este o experiență. Dumnezeu este ceea ce este.

24. Nu-l căuta pe Dumnezeu, dacă vrei să-l vezi. Tu doar așteaptă – lasă deoparte totul și așteaptă. Dumnezeu e ceva ce se întâmplă.

25. Trebuie să-ți aduci aminte să nu iei nimic prea în serios, ci să-ți păstrezi mereu spiritul ludic, să rămâi lipsit de sobrietate; căci cu cât ești mai ludic și mai glumeț, cu atât înțelegi lucrurile mai limpede.

Gând bun.

Sursa: Sufletisme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *